Dekorsz�vets�g

KÉPZÉS - KIRAKATVERSENY SZERVEZÉS - VÉDNÖKSÉG - ZSŰRIZÉS - SZAKÉRTÉS - HAGYOMÁNYŐRZÉS
 
 

Találj EGY TÍZEST & BETŰ DESIGN VERSENY

Az idei PPFest fesztiválhangulatához járult hozzá az a kreatív verseny, amely a Signexpo és a PPD Expo szakmai támogatójaként a Dekorszövetség szervezésében került a Syma Csarnokba.

 

A Találj EGY TÍZEST & BETŰ DESIGN versenyre két kategóriában lehetett pályázni: egyik téma a „betű”, azaz a magyar ABC betűiből kiválasztott egy betű, a másik téma a 10-es számjegy, azaz a „10-es szám” -- mely ötletet a Dekorszövetség fennállásának 10 éves jubileuma adta. A kiíró a szabad anyaghasználatra és a kötöttségektől mentes látásmódra ösztönözte versenyzőit, aki bárki lehetett végzettségtől, kortól függetlenül.
A nagyszámú pályamunka elbírálásakor döntő szempont volt az eredetiség, az újszerűség, a kivitelezés minősége. Volt közöttük plasztikus megoldás (papírplasztika, fa, szögek, sütemény) fotózott és számítógépes grafika, rajzolt, festett. 10-12 éves iskolás gyerekek is küldtek pályázatokat.
– Még mindig mennyire jók, mennyire élményt adóak a tipográfiai, grafikai versenyek, mennyi pozitív hozadéka van a kezdők és a rutinosok viadalának. Ezen a versenyen ugyanis kiszabadulhatott a homo ludens, a játékosság az amatőrökből és a profikból egyaránt. Sőt a verseny végén köszönthettünk profi palántákat is! – mondta el Horváth Mihály okl. nyomdamérnök.
– Nagy feladatot kaptunk a versenyzőktől – mondta Kiss Győző zsűrielnök – ugyanis annyi jó ötlet közül nehéz volt kategóriánként csak három művet kiemelni, ezért mindenkit csak biztatni tudok a folytatásra. Hiányoltam viszont, hogy más kultúrák, történelmi korok és divatok betűtípusainak használatával nem születtek alkotások.
Sándor Miklós véleménye szerint kiemelkedő kollekciót küldött Szamos Iván betűművész és tanár, aki szabadon kalandozott a betűk világában.
A két kategória első díjazottjai nem először alkalmazták a választott technikákat.

WT

A 1. a „betű” kategória első díjasa a miskolci Vanczák Tímea az Óbudai Egyetemen, formatan szakon végzett, jelenleg számítógépes grafikát tanul. Elmondása szerint szögekkel, dróttal, fonallal kialakított plasztikákkal korábban is kísérletezett, de betűt erre az alkalomra tervezett.

A zsűri 86 darab pályaművet értékelt. A zsűri tagjai voltak Kiss Győző a zsűri elnöke, a volt Dekoratőr Iskola egykori igazgatója, tanár, dekoratőr, Horváth Mihály okl. nyomdamérnök, Regiszter Plakát Nyomda, Sándor Miklós tanár, festőművész, a Dekorszövetség elnöke.

Verseny

– Quilling* technikával régóta készítek képeket, tulajdonképpen a papírral rajzolok – mondja 2. kategória, a „10-es szám” első díjasa Fábiánné Domán Hermina 3 gyermekes anyuka, aki Magyarkeresztúrról küldte be pályázatát. – A plasztikus tízest erre az alkalomra készítettem és ez első alkalom, hogy díjat nyertem, ami rendkívüli erőt ad nekem – tette hozzá. 
A kiállítás megrendezése az PPFest szervezőinek közös, példaértékű egymást segítő munkájával jött létre. A díjakat a kiállító cégek ajánlották fel.

* A quilling technika:
A quilling, olyan plasztikus kép, amely papírcsíkok feltekerésével és leragasztásával készül.

Pályamunkák

Gyerek pályamunka

gyerek pályamunka

S.E

(Megjelent a Sign and Display magazin 2015/III. számban. http://magyarsign.hu/)